Sofia är Bulgariens huvudstad och här bor den största delen utav Bulgariens befolkning, det bor  ca 1.3 miljoner människor i Sofia. Staden ligger i västra delen utav Bulgarien och kan därför räknas som att tillhöra Europa eftersom Bulgarien gränsar mellan båda Asien och Europa.

Sofia är en av Europas allra äldsta städer, staden har funnits ända sedan 700-talet före Kristus.

Eftersom staden är så gammal så finns det mycket historia och vackra byggnader att se runtomkring staden, Sofia blandar sin historia med nutiden genom en mycket anmärkningsvärd arkitektstil. Så om du reser till Sofia så får du inte missa att kolla på välkända byggnader som till exempel Bojanakyrka (ett av Bulgariens världsarv) eller Alexander Nevskykatedralen som är en av världens största ortodoxa kyrkor. Om du är riktigt kulturintresserad så finns det många sevärda museum i Bulgarien att ta dig an.

Vatten är något som staden är känt för mer än havet, dess varma källor och rena vattenkällor har sedan stadens begynnelse varit viktiga. Sofia har även numera konstjorda sjöar och vattendrag för att mäta sig med turisternas och invånarnas efterfrågan på sköna bad.

Förutom all kultur och sköna bad så finns det också möjligheten till att ta sig upp på Bulgariens olika bergkedjor och kanske åka lite skidor. En av skidorterna som ligger precis intill Sofia kallas för Vitosha. Sen så finns det fler skidorter några mil ifrån Sofia om man nu skulle vilja besöka dem istället.

Skidor kan du precis som i Sverige endast ta dig an under vinterhalvåret i Bulgarien. Skidbackarna här i Bulgarien inte precis världskända och inte speciellt stora men dem har sin charm. Skidorterna där brukar vara i samma klass som här i Sverige.