Eftersom Bulgarien gränsar till både Asien och Europa så har landets matkultur kommit från båda hållen. Bulgarien har alltså många olika sorters maträtter.

Vanliga förrätter är till exempel Tarator som är som en sorts kall yoghurtsoppa och Banitsa som innehåller filodeg med en blandning av ägg och fårost, ibland även med spenat. Många av Bulgariens alla rätter brukar innehålla deras fårost, det är nämligen den smakrika fårosten som man brukar uppskatta mest i deras mat.

En nationell delikatess som ofta brukar finnas med på menyn är sjkembe, det är en soppa som är gjord på komage och är faktiskt mycket godare än vad det låter. Annat vanligt tilltugg brukar vara torkat kött och såklart deras nationalkorv som går under namnet lukanka.

Lukanka ser ut som en lång korv som legat i press i en tid, den är nämligen platt, torkad och smakar relativt starkt.

Populära varmrätter i Bulgarien kan vara maträtter som till exempel kebabtjeta som ser ut som avlånga köttbullar. En annan populär varmrätt kan vara något som kallas för kjufteta, kjufteta ser ut som våra svenska pannbiffar men smakar helt annorlunda. Båda varmrätterna brukar tillagas med den smakrika fårosten. Så om du vill vara med om nya spännande smaker så res då ner till Bulgarien och upplev dem själv!