Ta sig dit

När du reser till Bulgarien så är det vanligaste och absolut enklaste sättet att ta sig dit via flyg. Att tågluffa sig till Bulgarien går självklart också men om du vill ta dig dit på snabbast och simplast sätt så rekommenderar vi dig att resa med flyg. En tur och retur resa till Bulgarien största flygplats ”Burgas” brukar ligga på 3000-3700 kr om du reser under sommarhalvåret. Det är till Burgas du reser om du ska semestra i Sunny beach.

Ta sig runt

Taxi

I dem större städerna så brukar det vara gott om taxibilar, I huvudstaden Sofia sägs det finnas över 15 000 taxi’s. Taxi priserna är relativt billiga och fungerar bra men om du ser att taxin saknar en taxameter så kan det vara en bra idé att göra upp om priset innan.

Tåg

Bulgarien har tågnät mellan dem större städerna och kan vara rätt charmigt sätt att resa inom Bulgarien. Standarden på tågen är dock ganska lågt så det rekommenderas att resa i första klass. Priserna på första klass brukar inte vara så långt ifrån priserna på inrikes flyg mellan städerna, så om du är osäker så har du chansen att istället flyga mellan städerna för ungefär samma penning.

Buss

Bra bussnät brukar finns inom dem flesta stora städer i Bulgarien. Om du skall göra utflykter eller bara resa till en annan stad inom Bulgarien så finns alternativet att resa med en långfärdsbuss som oftast är hög standard på och tar dig till platsen bekvämt och säkert.

Valuta

I Bulgarien så använder man sig utav valutan bulgariska lev som är landets huvudsakliga valuta men det går även att använda sig utav euro. Men vi rekommenderar dig till att använda dig utav bulgariska lev.

Bra att veta

Fotografering

I Bulgarien så är det fortfarande förbjudet att fotografera vissa offentliga byggnader, så för att vara på säkra sidan rekommenderar vi dig till att fråga eller ta reda på om det är okej att fotografera i det här området.

Standard kostnader

Priser på vanliga ting som till exempel pizza, vatten och öl brukar ligga på:

Öl ca 20 kr

Pizza på restaurang ca 65 kr

Vatten i affär ca 10kr

Visum

Du behöver inget visum när du reser till Bulgarien!

Vatten/Sjukdomar

För att slippa drabbas av sjukdomar under din semester så råder vi dig till att INTE dricka ur vattenkranen, köp istället vatten på flaska.

Salmonella florerar rätt så fritt i Bulgarien som i dem flesta turistländerna, för att undvika att få den sjukdomen så rekommenderar vi dig att ofta tvätta händerna, endast äta på restauranger som ser relativt fräscha ut och att vara skeptisk till kycklingkebaben som ofta säljes ute på gatorna i små stånd.